Familjeveckan 2017

I år denna familjevecka blev 10 års jubileum för FSDB. Då valdes självklart folkhögskolan Västanvik i Leksand. Folkhögskolan o Leksand är känd för den teckenspråkig miljön och dess natur som finns på skolan. Alla tecknar mer eller mindre med alla. Den är en härlig miljö! Den bästa om man vill lära sig teckenspråk.

Vi familjer kom till Leksand med tåg från olika håll i hela Sverige, samlades på stationen o fick åka minibuss till skolan.

Väl framme så gick vi till våra rum som finns på Kruthgården. Barnen hittade snabbt varandra och likaså vi föräldrar. Kul att återse varandra igen för många av oss.
Sen fick vi äta kvälls mat / middag vilket blev i en härlig ljus matsal i ett eget hus brevid skolan.

Dagen efter startade veckan med presentation, föreläsningar och barnen fick träffa sina fritidsledare. Det är föreläsningar för oss vuxna och fritids för barnen under dagarna på familjeveckan.

I föreläsningar så var det riktigt lärorikt och intressant med Anne Maj Magnström föreläsning och visning om socialhaptisk kommunikation, punktskrift, hjälpmedel och så på det fick vi bra göra en uppgift att spela kortspel med ögonbindel på oss allihop och ska spela kort med varandra och kommunikationen blir då socialhaptiskt signal på varandra för att förmedla vad vi vill.
Socialhaptisk signal är att man gör ett tecken på ryggen, benet eller armen för säga någonting, det är som ett stöd till taktilt teckenspråk för att personen ska få veta vad som händer omkring, texpå ord kan vara ja, nej, skrattar, beskriva ett rum osv för att personen ska få med ongivningen och inte barakänner vad du säger. Personen får veta att du skrattar också.

Det var ”aha” upplevelse plus att komma på vilken betydelse känseln har när man inte ser med ögonen.
Här fick tolkarna jobba riktigt mycket o duktiga som alltid.

En annan föreläsning var om forskning kring dövblindhet hur barn upplever föräldrar med dövblindhet, de hade gjort intervjuer osv men de var inte klara med att ge resultat, de ska komma tillbaka annat tillfälle och berätta mer om det.
De berättade hur de kom på projektet/ forskningen och svarade så gott som på våra frågor.

Och så hade vi årsmöte som alltid varje år. och Pontus o Frida fortsätter inte sina poster av privata skäl så nya personer valdes och hur det slutade får någon annan berätta sonen min avbröt mig att sitta kvar så jag gick ut med honom istället.

Och som alltid med familjeveckor är det roliga utflykterna som görs varje år. i år blev det besöka struts gård, framtidsmuseet och en bad-dag.
Fritidsledarna följde med på bad dagen. Vilket vi dövblinda föräldrar är tacksamma för, de badade med ungarna, de som ville bada sen åkte kidsen karuseller vilt alla åt olika håll o vi alla njöt av dagen med badet och karusellerna.
Vi hade matsäck med oss från skolan.

Det alla vara nyfikna på dagen kom… strutsgården. Tom jag som mamma var nyfiken inte bara barnen.
Vi åkte buss o väl framme på gården så fick vi se strutsar gå omkring precis som hästar i ”hage”, vi fick mata dem med mat på ”lång spade” så vi stod en någon meter från strutsarna för mata dem, de kan nafsa/ bita till.
En dam som sköter gården o cafet. Berättade om strutsarna för oss, och alla som ville fick prova stå på ett strutsägg o det gick INTE sönder, hur många som än stod på den så nej den gick inte sönder. Wow!
Efter en rundvandring på gården så fick vi äta struts hamburgare och struts pannkaka. Struts hamburgare var riktigt gott, det smakar mycket saltare än vanlig hamburgare.

Sista utflykten blev en sväng till Framtidsmuseet där vi fick kolla / känna på saker där som bla åka bilar för barn, klättra vägg, sitta i rullstol och snurra hjulen för att spelet kopplat på tv skulle åka framåt.

Fin middagen sista kvällen innan dagen efter vi skulle åka hemåt, blev en ute- kväll på skolans gräsmatta dukat fint utomhus vid matsalen o serverades grillmat med dryck o sallad till, gott var det. Sen visade barnen teater som de övat på o gjort tillsammans med fritidsledarna. applåder! Och så fick vi alla priser för de som ville att komma på vad något väger. Riktiga priser och tröstpriser.

Dessa läger med familjevecka är lika rolig varje gång o man får med sig så mycket nytt och positiv tänkande efter denna vecka o det bästa, nya kompisar.

Häng med nästa gång om du inte varit med, du kommer inte ångra dig.

Vid tangentbordet …

Lickan